Kjerringråd – Flekkfjerning

Kjerringråd mot ulike flekker på klær og tekstiler.

Her kan du finne mange kjerringråd mot de vanskeligste flekkene når uhellet er ute. Kjerringråd er triks og tips som basert på erfaring. Husk at kjerringråd ikke må erstatte nødvendige legebesøk. Vi gir ikke garanti for rådenes virkning og de må prøves ut på eget ansvar.

Annonse:

Tyggegummi og stearin

 • Har du fått tyggegummi eller stearin på tekstiler, kan det fjernes ved at plagget legges noen timer i fryseren, da smuldrer det vekk.
 • Matolje – smør matolje på flekken og skrubb med et håndkle.

Fettflekker

 • Kaldt vann kan hjelpe mot fettflekker. Hvis du er i selskap og har sølt fett på klærne, bør du straks gni flekken med kaldt vann. Deretter kan du gni stoffet tørt. Ofte er dette tilstrekkelig til at flekken forsvinner.
 • Grønnsåpe og surmelk kan hjelpe for å fjerne stygge fett-, kvae eller blekkflekker. Har du vanskelige flekker, kan de fjernes på oldemors vis. Smør først den ferske flekken inn med tykk, gammeldags grønnsåpe (tøyet skal være tørt). La dette virke over natten og skyll deretter såpen grundig vekk. La tøyet tørke. Dersom flekken ikke er gått helt bort, kan du bløtlegge det tørre tøyet i surmelk og la dette virke i nok en natt. Skrap surmelken forsiktig bort med en skje og vask plagget. Etter all sannsynlighet har flekken forsvunnet.

Vanskelige flekker på klær og tekstiler

 • Glyserol (apotekvare) er et utmerket flekkfjerningsmiddel. Selv om det vanligvis er vanskelig å fjerne gamle flekker og flekker fra plagg som allerede er vasket, hender det at glyserol selv da klarer jobben. Smør inn flekken og la glyserolen virke i minst 10 timer. I første omgang vil det se ut som om flekken er uforandret, men du vil ofte bli overrasket over at den allikevel forsvinner når plagget så vaskes på vanlig måte.
 • Vanskelige flekker kan fjernes med potetmel. Dryss melet på våte flekker. Det trekker til seg fargestoffene, og etter en stund kan du støvsuge vekk både mel og flekk. Gjenta hvis det sitter noe igjen. Inntørkede flekker fuktes først med litt vann.
 • Bær-, rødvin- eller kakaoflekker på klærne kan fjernes med sitronsaft. Har du fått bær, rødvin- eller kakaoflekker på klærne, kan det enkelt fjernes ved å gi dem en sprut med sitronsaft. La virke i noen minutter og skyll grundig med vann før plaggene vaskes. Særlig er dette viktig hvis du har tenkt å utsette vasken til senere. Sitron som blir værende på stoffet kan bleke tøyet og dermed forårsake fargeforandringer.
 • Kokende vann kan fjerne blåbærflekker. Har du fått blåbærflekker på klærne, kan de fjernes med kokende vann. Spenn plagget med flekken ut over en bøtte og hell over det kokende vannet. Flekken forsvinner, og ofte går det bra med denne metoden, selv på plagg som ikke tåler kokevask. Men rådet anbefales allikevel ikke forsøkt på ekstra ømfindtlige plagg.
 • Blåbærflekker kan fjernes ved å gni stedet med blokkebær. Når du er på blåbærtur og får blå tunge og misfargede hender, kan du enkelt fjerne fargen ved å gni deg med blokkebær. Disse bærene likner mye på blåbær, mener mattere og ofte litt større. De er ufarlige å spise, og ble i gamle dager brukt til å drøye blåbærsaften. Blokkebærenes evne til å fjerne blåbærflekker øker når de tilsettes fuktighet (vann eller spytt).
 • Sitronen virker blekende på flekker. Drypp presset sitron på flekken og la det sitte på i noen timer før for eksempel skjorta vaskes. Sitronen bleker godt kulepennflekker.

Annonse:

Fjerning av kaffeflekker

 • Kaffe med melk – Har du fått kaffeflekker av kaffe med melk i, for eksempel cappuccino, kaffe latte eller vanlig kaffe med melk i, så skal man først trykke på den med litt kaldt vann. Deretter vaskes flekken på vanlig måte. Dette fungerer også på silke og fløyel.
 • Svart kaffe – Hvis du har fått kaffeflekker av vanlig svart kaffe så skal denne vaskes med lunkent såpevann. Når dette er gjort så er det bare å vaske plagget på vanlig måte igjen.
 • Gammel kaffeflekk – Er flekken gammel og inntørket så skal man gå fram på samme måte som for ferske kaffeflekker, bortsett fra at man skal tilsette litt salt i vannet man bruker. Det skal også fungere ganske bra å legge plagget i bløt i melk.

Fjerning av blodflekker

 • Ferske flekker fjerner man ved å suge opp så mye som mulig av flekken ved hjelp av et absorberende papir. Pass på at du ikke smører blodflekken mer utover, slik at den ikke gjør mer skade enn nødvendig. Skyll deretter flekken med kald vann og gjenta behandlingen.
 • Tørre blodflekker kan være litt vanskeligere, men her skal man bruke lunket vann. Tilsett litt oppvaskmiddel slik at vannet går lettere inn i fibrene på klærne. Gni dette og skyll for hånd. Er flekken veldig gammel og helt inntørket kan man også bruke lit salmiakk tilsatt det lunkne vannet.

Flekker etter opptegning på et broderi

 • Flekker etter opptegning på et broderi kan fjernes ved hjelp av grønnsåpe. Den blå opptegningen som viser mønsteret på broderier, kan enkelt fjernes ved at man setter stoffet inn med grønnsåpe (fast eller flytende). La den sitte på en liten stund og gni forsiktig. Deretter vaskes plagget på vanlig måte
 • Flekker etter opptegning på et broderi kan fjernes ved hjelp av surmelk. Dersom du har gjort ferdig et broderi, og opptegningene fortsatt er synlige, kan de enkelt fjernes ved at du legger plagget i bløt i surmelk over natta. Vask på vanlig måte neste dag. Surmelk fjerner også blekk-og kulepennflekker og blåbærflekker.

Annonse:

Tags: , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Del Barneportal.no med venner

Annonse:

Google annonser